Gönderen Konu: Partilerin engelli sorunları için ne projeleri var ne de önerileri  (Okunma sayısı 388 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Suphiye

• Su Damlası
  • Emektar Üye
  • Bir Çığlıktı Yalnızlığım,Hepiniz mi Sağırdınız...?
Partilerin engelli sorunları için ne projeleri var ne de önerileri
Lokman Ayva bu dönemde TBMM'de olan tek engelli milletvekiliydi. Ayva'nın hazırladığı engellilerle ilgili kanun teklifi geçen mart yasalaştı.

CHP, seçim bildirgesinde 'Engelli Hakları Sözleşmesi'nin gereği yapılacak derken' AKP icraat anlattı. MHP'de 'engelli' başlığı bile yok. DP ise konuyu geçiştirmiş gibi

ANKARA - Siyasi partilerin seçim beyannameleri 8.5 milyon engelliye umut vermedi. MHP, 121 sayfalık seçim beyannamesinde engellilerin sorunlarını işleyen herhangi bir başlık açmadı ve konuyu sadece iki cümleyle ele aldı. CHP, 13 Aralık 2006'da BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Engelliler Hakkı Sözleşmesi'nin devlete yüklediği tüm sorumlulukların gereğini yerine getirmeyi vaat etti. AKP ise 'özürlülerin istihdamını artırmak amacıyla özel sektörde çalışan özürlülerin sosyal sigorta primlerinin Hazine tarafından ödeneceğini' belirtti. DP, engellilerin sosyal hayata katılmasına mani olan kentsel fiziki altyapıyı iyileştirme vaadinde bulundu.

'Kadın ve Çocuk' başlığında
MHP, engelliler konusuna 'Gençlik ve Spor' ve 'Kadın ve Çocuk' başlığı altında değindi ve "Engelli gençlerin eğitimlerine normal olarak devam edebilmeleri için fiziki ve sosyal çevrenin oluşturduğu engeller ortadan kaldıracak ve özürlü çocuklar, korunmaya muhtaç çocukların, öncelikle aile yanında korunup yetişmesi sağlanacak ve muhtaç durumdaki ailelere sosyal destek verilecektir" demekle yetindi.
CHP, engelliler için istihdam ve sosyal güvenlik sistemlerinin tümünün entegre bir modelde bir araya getirilmesini sağlamayı, ulusal düzeyde rehabilitasyon programları ve merkezleri kurmayı vaat etti.

Sözleşmeye vurgu
CHP'nin vaatlerinin bazıları şöyle:

13 Aralık 2006'da BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Engelliler Hakkı Sözleşmesi'nin ve devlete yüklediği tüm sorumlulukların gereğini yerine getireceğiz.

Engelli ailelere yönelik eğitim ve sosyal danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştıracağız.

Engellilere yönelik meslek programlarını etkinleştireceğiz, engellilere mesleki eğitim veren kurumlarda branş öğretmeni ihtiyacını karşılayacağız.

Engelliler için uygun özel istihdam alanları yaratacağız.

Engelli istihdamının mevzuatın öngörüleri ötesinde artırılabilmesi, istihdam sonrası işe uyumlarını sağlayacak rehberlik hizmetlerinin sağlanması için, işverenleri destekleyeceğiz.

DP: Sayıları bile belli değil
Türkiye'de özürlülerin tam olarak sayılarının bile tespit edilmediğine
işaret eden DP, engelli gruplarına göre kırsal kesim, küçük kasaba ve şehirler dahil her özürlünün eğitim almasını sağlayacak eğitim altyapısını oluşturmayı öncelikle iş olarak kabul ettiklerini belirtti. Bildirgede şöyle denildi: "DP engellilerin meselelerini salt bir sağlık meselesi olarak görmez, meseleyi sosyal ve iktisadi yönü de olan bir mesele olarak kabul eder. Bu anlamda DP, her engelliye, engel grubuna da dikkate alarak mesleki beceri kazandırmayı hedefler. DP, engelli vatandaşlarımızı iktisadı ve sosyal hayatın içine çekebilmek için engelli vatandaşlarımızın açtığı işyerlerinde bazı vergi muafiyeti ve istisnalarını uygulamayı taahhüt eder."

AKP icraatlarını anlattı
AKP ise seçim bildirgesinde daha ziyade iktidarı döneminde icraatlarını anlattı. İktidarları dönemlerinde özürlü bireylerin onurunu ayağa kaldırdıklarını savunan AKP'nin seçim bildirgesindeki önümüzdeki döneme dair dikkat çeken bazı vaatleri şöyle:

Özürlülerin istihdamını artırmak amacıyla özel sektörde çalışan
özürlülerin sosyal sigorta primleri Hazine tarafından ödenecektir.

Özürlülerin, Özürlüler Kanunu ile tanınan haklardan yararlanmaları için çıkarılması gereken ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak ve bu haklardan yararlanmak için gereken bürokratik işlemler azaltılacaktır.

Özürlülerin öncelikle kendi ikametgâhlarında, ailelerinin yanında bakım imkânları yaygınlaştırılacaktır.

'CHP tutarlı AKP çelişkili'
Engelliler Konfedarasyonu Başkanı Şükrü Boyraz, CHP dışındaki siyasi partilerin vaatleri arasında pek bir fark görmediklerini söyledi. Boyraz şu değerlendirmeyi yaptı:
"CHP programı daha tutarlı gibi geliyor bize. Sakat Hakları Beyannamesi geçtiğimiz yakın tarihte Türkiye tarafından da imzalanarak TBMM'ye gönderildi. Ama mevcut 59. hükümet her nedense genel kurula getirmedi ve görüleceği gibi seçim bildirgelerinde de söz edilmemiş. Oysa bu çok önemli bir bildirgedir. CHP bunu gündemine almış görünüyor ve bu bizim için çok önemli.
MHP'nin iktidarlarında soruna nasıl bir çözüm getirecekleri konusunda bir görüşü yok. Çok acı ama gerçek olan engellerin çok umurlarında
olmadığı düşüncesindeyiz.
DP laf salatası yapmış, bu da bir şey yapmayacağının kanıtı.
AKP'nin seçim bildirgesi ise çelişkilerle dolu. AKP 4.5 yıllık iktidarları döneminde sakatları daha çok sakatladı. 1974 yılından bugüne almış olduğumuz birçok hakkımızı gasp etti. 1976'dan sakatlık yardımı alanları icra gönderip mağdur etti ve yardımları kesti. Bugün bu nedenle yaklaşık 37 bin kişi icra kapılarında. AKP döneminde sakatlar perişan edildi. AKP'nin politikalarıyla ülkemizde sakat insan çok arttı.

Vicdanla cüzdan arası
- Kime oy vereceksin ya Hacı cav cav?
- İlmiye değirmeninde ağarttığım sakalım oklu kirpiye ver diyor, cüzdanımsa ekonomik ampulden yana!
- Ben senin sakalları yolayım, tek çıkarsa kirpiye ver, çift çıkarsa ampule.
- Cüzdan ne olacak ya?
- Onu da bana veriver, ol hacı cavlak. Sonrasını sandıkta düşünürüz.
Demokrasinin tüm hastalıkları daha fazla demokrasiyle tedavi edilir. Alfred E. Smith
Darbeler kafa karışıklığını giderebilir,
giyotinin baş ağrısını da anında kestiği gibi...
Radikal

Yokum!

Çevrimdışı hayat35

• Suskun Üye
Ynt: Partilerin engelli sorunları için ne projeleri var ne de önerileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 10, 2007, 18:41:11 ÖS »
Bir arada hayata dahil olarak yaşayabilmek bu kadar zor olmamalı ülkemde,zorlaştırılmamalı.Bu boş vaatleri kaldırabilecek bir konu değil çünkü.Mantıklı ve sistemli insanlara,POLİTİKAÜSTÜ uygulamalara ihtiyacımız var bizim.

Çevrimdışı Gece Yolcusu

• CANdan Üye
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2007, 11:33:32 ÖÖ »
VAATLERİ VERENLER BAŞA GELİNCE UNUTUYORLAR İŞTE UNUTMASALAR YAPICAKLAR BİRDE YEMESELER

Çevrimdışı atilla atav

• Süper Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 11, 2007, 11:45:45 ÖÖ »
icraat olmadıktan sonra istedikleri kadar vaat açıklasınlar sonuçta herşey vaat olarak kalacak nasıl olsa

Çevrimdışı poki:)

• Vefakar Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 11, 2007, 22:31:50 ÖS »
Vaat olarak da olsa engellilerle ilgili birşeyler yapacaklarını söylemeleri iyi bence. Geçiştiren partilerden "sizi kaale almıyoruz" anlamını çıkarıyorum.

Çevrimdışı Aynur

• CANdan Üye
« Yanıtla #5 : Temmuz 11, 2007, 22:39:41 ÖS »
yalanda olsa desinler arkadaşlar yalan olduklarını bizler nasıl olsa biliyoruz degilmi?
şu dünyada en mutlu kişi acıya gülendir
şu dünyadaki en soylu kişi insafa gelendir
şu dünyadaki en zengin kişi gönül fethedendir
şu dünyadaki en üstün kişi İNSANI SEVENdir...

Çevrimdışı mavilim

• Emektar Üye
  • bir ben...
« Yanıtla #6 : Temmuz 12, 2007, 10:32:26 ÖÖ »
Çoban kaval çalarken, koyun olmak  istemiyorum!

Tuttum bu sözü  :)
Yaşanmışlıklar öğretti bana susmayı
Belkide hiç yaşanmamışlıklar
Varolduğunu sandığım sevgilimin
Belkide hiç olmamışlıkları öğretti susmayı
Verdiklerimle veremediklerimin arasında
Belkide hiç anlaşılamamışlıklar öğretti bana susmayı

Mavilim

Çevrimdışı Gece Yolcusu

• CANdan Üye
« Yanıtla #7 : Temmuz 12, 2007, 10:36:03 ÖÖ »
Çoban kaval çalarken, koyun olmak  istemiyorum!

Tuttum bu sözü  :)

İNSANLARI BİRAZSA KOYUN YAPAN BAZI NEDENLER

Çevrimdışı o2han

• Mehmet ÖZHAN
  • Süper Üye
« Yanıtla #8 : Temmuz 12, 2007, 10:53:55 ÖÖ »
hiç bir neden sömürülmemize bahane olamaz. Ama aramızdaki birliğin olmaması bizlerin dağılmasına sebebiyet verdiği gibi bizleri güçsüz de kılıyor. Böylesi geniş bir nüfüsa sahip engelliler camiasının bu çoğunluğu kullanamamasının nedeni de maalesef her camiada olan koltuk sevdası. Yıllardır yapışıp kaldıkları koluklarından kalkmak istemedikleri için her gelene eyvallah deyip geçiştiriyorlar. Bizler üzerinden de siyaset yapmaya kalkışıyorlar, az biraz utanma hissi duymadan...
Asıl kazanç, Ahiretimizi güzelleştirmemize yarayandır.

Çevrimdışı nihalalver

• nihalalver
  • CANdan Üye
  • ER İSEN DAVANDA KENDİ SÖZÜNLE OL MEYDANDA.
« Yanıtla #9 : Temmuz 12, 2007, 18:17:05 ÖS »
bu vermiş oldukları sözleri nasıl olsa unutacaklar.yerine politika çekişmesi yer alıyor.sağdan soldan birbirlerine kırıcı sözlerinden başka yaptıklarını görmedim.(çiftçiye lan bile dendi.)
 Engelli yasasını çıkarmışlarsada zamandan önce bu yasa  sırasını bekliyordu.yasa çıktı çok şükür ama içinde bir sürü eksiklikler var.düzenleme yapılması lazım.
aslında en önemli şeyi unutuyorlar.EŞİTLİK VE BİRLİK BERABERLİK olmayı yanaşmıyorlar.böyle olunca türkiyede olumlu gelişme olurmu olmazmı söz halkın.

Çevrimdışı Aynur

• CANdan Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 12, 2007, 18:50:36 ÖS »
feyza ne güzel ifade etmişsin agzına saglık kardeşim
şu dünyada en mutlu kişi acıya gülendir
şu dünyadaki en soylu kişi insafa gelendir
şu dünyadaki en zengin kişi gönül fethedendir
şu dünyadaki en üstün kişi İNSANI SEVENdir...

Çevrimdışı Yürek Sızısı

• Emektar Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 16, 2007, 11:56:08 ÖÖ »
Aynı masada oturup yemek bile emeceği insanlarla yanak yanağa görüyorum siyasiler3imizi ve Engellile3r için bazı şeyler deselerde bu için söylenmiş sözler olacak ve ben artık YAPILACAKLARI DUYMAK değil YAPILANLARI GÖRMEK istşyorum
Yaşamak, bir kovalamaca. Hayat, artık peşindeyim.

Çevrimdışı careca

• Zuğaşi Berepe
  • Emektar Üye
  • Engelliyim!Ama herşeyden önce İNSANIM!
« Yanıtla #12 : Temmuz 16, 2007, 13:28:29 ÖS »
Ben oyumu AKP'ye vermeyeceğim.Fakat doğruya doğru demek düsturunu ilke edindiğimden; AKP'nin engelliler konusunda hepsinden samimi olduğunu söyleyebilirim.Çünkü hasbelkader öteki partiler daha önce mecliste yer aldılar.İktidarda oldular.Engelli hakları konusunda yapılan bir şeyler varmı onların döneminde aklınızda kalan.Ama AKP daha ilk meclise girişinde ve iktidar oluşunda bence engellilerin ileriye daha kararlı,güvenle ve kendinden emin bakmalarını sağlayacak kararlar aldı,yasalar çıkarttı.Daha iyisi olamazmıydı?Tabiki olabilirdi!Ama Allahaşkına arkadaşlar;hangi dönemde sesimiz bu kadar gür çıktı?
BAKARSIN BİR DOĞUM/BAKARSIN BİR DÜĞÜN/BAKARSIN BİR ÖLÜM/SENDE BU AKIŞTA BİR DAMLASIN GÜLÜM

Çevrimdışı Seval Çimen

• tek çarem dua
  • Emektar Üye
  • Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
    • www.sadakat.net
« Yanıtla #13 : Temmuz 17, 2007, 14:26:05 ÖS »
partiler söz verir sözünden durmaz.
ALLAH,m güç ver...

Çevrimdışı burgazkartal58

• Süper Üye