Gönderen Konu: Dev Tesis Açılıyor...  (Okunma sayısı 123 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı alikah

• Süper Üye
Dev Tesis Açılıyor...
« : Mart 17, 2009, 13:20:24 ÖS »
DEV TESİS AÇILIYOR
Türkiye'nin göğsünü kabartacak  bir yatırım.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde Eti Soda AŞ'nin  soda külü üretim tesislerinin açılışını yapacak. Açılış törenine, Sanayi ve  Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katılacak.

ETİ SODA AŞ’nin özellikleri
- Ciner Grubu’nun 375 milyon dolarlık yatırımla Beypazarı’nda inşa ettiği Eti  Soda Sanayi Üretim Tesisi, soda külünü çıkararak dünyaya ihraç edecek ve dünya  talebinin yüzde 2.5’ini karşılayacak.

-600 kişinin istihdam edildiği  tesis dolaylı olarak 3 bin kişiye aş sağlayacak.

-Eti Soda Kamu ve  özel ortaklığıyla kurulan bir şirket; Yüzde 74’ü Ciner Grubu’na, yüzde 26’si Eti  Maden İşletmeleri’ne ait.

-Soda külü, sodyum karbonat, sodyum  bikarbonat ve sudan oluşan endüstriyel bir mineral

-Beypazarı  bölgesinde toplam 240 milyon tonluk trona rezervi bulunuyor. Rezervin ömrü ise  43 yıl.

-Tesisin yıllık 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum  bikarbonat üretim kapasitesi var.

-Soda külü, cam, kimya ve  detarjan sanayinde kullanılıyor

-Sodyum bikarbonat ise gıda ve ecza  sanayinde kullanılıyor.

-Tesisin üretimine Henkel, Unilever, Procter  & Gambel gibi kimya devleri ilgi duyuyor.

-Dünyada sadece üç  yerde doğal soda külüne esas teşikl eden trona cevheri bulunuyor. Beypazarı  bölgesi Avrupa’da tek doğal kaynak olarak biliniyor. Dünyada ise ikinci büyük  üretim tesisi.

-Ekonomimize yıllık katkısı 300 milyon doları  bulacak.

17 Mart 2009

HABERTÜRK
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 13:25:03 ÖS Gönderen: alikah »

Çevrimdışı alikah

• Süper Üye
Ynt: Dev Tesis Açılıyor...
« Yanıtla #1 : Mart 17, 2009, 13:27:38 ÖS »
MORAL VEREN YATIRIM
İki yıl gibi kısa sürede tamamlanan 375 milyon dolarlık, Eti Soda Sanayi Tesisi yatırımı, bugün Başbakan Erdoğan tarafından açılacak.   

Ciner Grubu’nun, iki yılda tamamladığı Beypazarı’ndaki Eti Soda sanayi üretim tesisi, bugün Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açılacak. Bir milyon ton üretim kapasiteli tesis üretiminin tamamını yurtdışına satacak.

Ciner Grubu’nun yüzde 74 hissesine sahip olduğu Beypazarı Eti Soda AŞ’nin, kuruluşu 1998’e uzanıyor. Yaklaşık 11 yıldır çeşitli safhalardan geçen proje, bugün fiili üretime başlıyor. Projenin uzun öyküsünü en iyi Eti Soda Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydın’ın şu sözleri özetliyor:
“Bu standart bir sanayi tesisi değil. Konfeksiyon bir tesis değil. Bir otomotiv fabrikası yatırımı yapmak isterseniz, bir yer seçer gider yatırımınızı yaparsınız. Ama maden yatırımında terzi usulü çalışırsınız. Bu yatırım çok büyük aşamalardan geçti. Çeşitli yerlerde kuyular açtık. Testler yaptık. 2000 metre sondaj yaptık. Bütün bunlardan sonra yatırım tesisine dönüşmesi 2 senemizi aldı.”

Ciner grubu, 2007 mart ayında,  bölgede bulunan soda külünün çıkarılması ve üretilmesi amacıyla, sıfırdan üretim tesisi kurma kararı aldı. Açılışı yarın Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak tesisin yatırım tutarı 375 milyon Dolar. Açılışa, Rusya Enerji Bakanı Shmatko ile Çin Büyükelçisi’nin de katılacağı öğrenildi. Mart başında deneme üretimine başlayan tesisin, mart sonuna doğru gerçek üretime geçmesi planlanıyor. Tesiste halen 600 kişi istihdam ediliyor.   

Devler kapıda bekliyor
Kimya ve cam endüstrisinde yoğun olarak kullanılan soda külü çıkaracak tesisin üretim kapasitesi 1 milyon ton. Haziran ayına kadar 500 bin ton üretim yapacak tesisin, yıl sonuna doğru tam kapasite rakamlarına ulaşacağı belirtildi. Üretim Derince Limanı’ndan Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edilecek. Dünyada tüketimin 42 milyon ton olduğunu belirten Eti Soda’nın genel müdürü Akın Karabeyoğlu, toplam tüketimin yüzde 2,5’unu karşılayacaklarını söyledi. Dışarıda, Henkel, Unilever, Procter & Gamble gibi kimya devlerinin kuyrukta beklediğini belirten Karabeyoğlu, ‘Bizden numune bekliyorlar. İstediğimiz kaliteyi yakaladığımızda, numunelerimizi göndereceğiz. İç pazarda müşteri olarak sadece Şişe Cam var. O da, Mersin’de kendi fabrikasından ihtiyacını karşılıyor.” diye konuştu.

Yatırımın 3.8 yılda kendisini amorti edeceğini belirten Karabeyoğlu, yıllık 300 milyon Dolar ciro ve 150 milyon Dolar kar hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Eti Soda Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydın: “Dünyada örneği çok az olan bir yatırım”
Projenin orjinalliği zorluğundan kaynaklanıyor. Doğrudan doğadan alınan bir cevher son derece komplike bir tesiste rafine edilip, mamüle dönüşüyor. Projenin başarısı, doğadan cevheri kazanmanın performansına yer ütünde kurulmuş olan tesisin randımanlı çalıştırılmasına bağlı. Doğayla birebir bağlantılı bir süreç olması nedeniyle zor olan birçok parametrenin üst düzey teknoloji kullanılarak kontrol altına alınma zorunluluğu var. Bu nedenlerden dolayı tesisimiz,  standart bir sanayi tesisi olarak nitelendirilemez.

Dünyada örneği çok az olan üretim kapasitesi yönüyle de, dünyanın önde gelen tesislerinden biri olması özelliğindedir. Önümüzdeki yıllarda da bu tesis sektörde izlenecek ve yol gösterici olacaktır. “

Avrupa’nın tek doğal kaynağı
Dünyada sadece üç yerde doğal soda külüne esas teşkil eden trona cevheri bulunuyor. En büyük trona rezervi ABD’de, ikincisi Türkiye’nin Beypazarı bölgesinde, üçüncüsü ise Çin’de bulunuyor. Beypazarı bölgesi,  kıta Avrupa’sına yönelik tek doğal kaynak olarak biliniyor. Sodyum karbonat ve sodyum bikarbonaın yeraltında cevher olarak bulunduğu şekle Trona madeni deniyor. Eti Soda AŞ, sıvı madencilik tekniğini kullanarak yer altından çıkarıp sodyum Karbonat(soda külü) ve Sodyum Bikarbonat olarak üretecek. Şu anda Soda Külü’nün en büyük üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi Çin. Verilere göre, soda külünün dünya çapında  42 milyon tonluk  üretimi, 45 milyon tonluk  tüketimi  mevcut. Soda külü dünyada en çok cam üretim endütrisi ile kimya ve detarjan sanayinde kullanılıyor. Sodyum Bikarbonat ise daha çok hayvan yemi, baca gazı tribünleri üretiminde kullanılıyor. Beypazarı’nda Sodyum Bikarbonat üretiminin gıda koteksine uygun yapılacağı belirtildi.

ETİ SODA AŞ’nin özellikleri
-Eti Soda Kamu ve özel ortaklığıyla kurulan bir şirket; Yüzde 74’ü Ciner Grubu’na, yüzde 26’si Eti Maden İşletmeleri’ne ait.

-Soda külü, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat ve sudan oluşan endüstriyel bir mineral
-Beypazarı bölgesinde toplam 240 milyon tonluk trona rezervi bulunuyor. Rezervin ömrü ise 43 yıl

-Tesisin yıllık 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum bikarbonat üretim kapasitesi var.

-Soda külü, cam, kimya ve detarjan sanayinde kullanılıyor

-Sodyum bikarbonat ise gıda ve ecza sanayinde kullanılıyor.

HABERTÜRK
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 13:28:48 ÖS Gönderen: alikah »

Çevrimdışı alikah

• Süper Üye
Ynt: Dev Tesis Açılıyor...
« Yanıtla #2 : Mart 17, 2009, 20:08:20 ÖS »
DÜNYANIN EN BÜYÜK SODA KÜLÜ TESİSİNİ AÇIYORUZ
Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner: "375 milyon dolarlık yatırım yapılan bu tesis 300 milyon dolar katma değer sağlayacak."   Türkiye'ye kazandırdığı dev projenin açılışında konuşan Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, “Bu projenin yatırımı 1998 yılında başladı. İlk 5 yılı bu projenin gelişimini anlatmakla geçti. 2004 yılında bu konuyu arzettiğimde Sayın Enerji Bakanı konuyla ilgilendi ve 2005 senesinde bu projeyi tamamladık” dedi.

Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Hilmi Güler, İçişleri Bakanı Beşir Atalay başta olmak üzere çok sayıda kabine mensubu ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Shmimatko'nun da
katıldığı, Eti Soda Sanayi Üretim Tesisi’nin açılışında konuşan Ciner projenin Türkiye'ye kazandıracaklarını şöyle anlattı:   

375 MİLYON DOLARLIK DEV YATIRIM, 300 MİLYON DOLAR KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
"Sayın Başbakanım, sizin ortaya koymuş olduğunuz vizyonla dünyanın tek çatı altında en büyük soda külü tesisini şereflendirdiniz, teşekkür ederim. 1 milyon ton soda külü ve 100 bin ton sodyum bikarbonatla, 375 milyon dolar yatırım yapılan bu tesis, senede 300 milyon dolar katma değer sağlayacaktır. Bunun 250 milyon doları ihracat olacaktır."

SİİRT VE ŞİRVAN TESİSLERİMİZ İHRACAT REKORU KIRDI
Değerli misafirler, Sayın Başbakanım vizyonunuz ve büyük düşünmenizle değişen yatırım iklimiyle şahsım adına, çalışma arkadaşlarım adına bu tessite çalışan emekçi arkadaşlarım adına teşekkür ederim. Bugünlerde dünyayı etkileyen, Türkiye kaynaklı olmayan finansal kriz ortamında bu projeye katkıları olan Denizbank, Garanti Bankası ve Vakıflar Bankası'na da izninizle teşekkürlerimi sunuyorum. Bu tesisin çevredeki etkileri sadece mal üretimiyle sınırlı değildir. Biraz sonra ziyaret edeceğiniz Beypazarı ilçemizin çehresi grubumuzun katkılarıyla çok ama çok değişmiştir. Daha önce temelini atmış olduğunuz, açılışını yapmış olduğunuz Siirt, Şirvan Madenköy Bakır Tesisleri hem ihracat rekoru kırmış hem de çevresini tanınmayacak hale getirmiştir.

DIŞ KAYNAKLI KRİZE AĞLAMAK YERİNE MORALİMİZİ YÜKSEK TUTUP, DİRENMEMİZ GEREKİYOR
Grup olarak bugün açılışını şereflendirdiğiniz tesisimiz 600 kadrolu elemana istihdam imkanı sağlayacaktır. Yaklaşık bir 600 kişiye de hizmet alımıyla da iş imkanı sağlayacaktır. Bir hafta sonra da Silopi'de 135 MW yerli kömüre dayalı tesisimiz devreye girerek 500 kişiye istihdam sağlayacaktır. Bu tesisimiz de yüzde yüz katma değer sağlayacaktır. Yine Elbistan ilçesinde özel sektörün Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı, yine grubumuz tarafından yapılmaktadır. Yaklaşık 550 milyon dolar olan bu yatırım da 1000 kişiye iş imkanı sağlayacaktır. Temmuz ayında üretime başlayacak bu yatırımımız da yılda 17 milyon ton kömür üreterek yüzde yüz katma değer sağlayacaktır. Son üç ay içinde basın sektörüne yaptığımız yatırım ile 1600 kişiye iş olanağı sağladık. 1600 kişinin yaklaşık 600 kişisi medya mensubu, 1000 kişisi de mühendis, teknisyen ve emekçidir. Bütün bu yatırımlardan bahsetmemin nedeni bütün dünyada etkisini sürdüren finansal krizin etkisine kapılıp, ağlamak yerine moralimizi yüksek tutup, ülkemizi de belli ölçüde etkileyen dış kaynaklı krize karşı direnmemiz gerekmektedir. Bunun için sizin moral desteğinize ihtiyacımız vardır. Ve o moral desteği de kesintisiz bir şekilde yanımızda hissediyoruz. 

Son olarak, bize moral destek vermek için sizi davet ettiğimiz, sizin de kabul ederek bizi onurlandırdığınız bu tesisimiz hep dağ, tepe; mücavir alanların dışındadır. Bu kusurumuzu bağışlamanızı diliyoruz. Sayın Başbakanım, yoğun programınızda vakit ayırıp bizi onurlandırdığınız için şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına saygılarımı arz ederim. Teşekkür ederim"

17 Mart 2009
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 20:12:58 ÖS Gönderen: alikah »