Gönderen Konu: İllerimizden Kayseri’deydik Bu Hafta  (Okunma sayısı 75 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Seval Çimen

• tek çarem dua
  • Emektar Üye
  • Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
    • www.sadakat.net
İllerimizden Kayseri’deydik Bu Hafta
« : Nisan 29, 2010, 15:25:15 ÖS »
Daha önce bu köşede belirtmiştim, her pazar günü, saat 19.20.30 saatleri arasında Akrafm’de “CANDA ÖZÜR OLMAZ “adıyla bir program yapıyorum. Program içerik olarak,toplumda özürlü bilincinin oluşturtmasını amaçlamaktadır. 2010 yılında farklı bir şey yaptık,her hafta bir ilimize gidiyoruz,oradaki Engellilerimizle,onlar adına hizmet eden sivil toplum kuruluşlarıyla,Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı ,özel eğitim müfredatının uygulandığı ilköğretim, lise ve Rehberlik araştırma merkezleriyle görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerde, o bölgedeki engellilerin, Aile hayatı (özel yaşamı) eğitim, istihdam, sosyal güvenlik,erişebilirlik-ulaşılabilirlik gibi sorunlarının neler olduğunu tartışıyoruz.Bu tartışmamızı radyo programımız aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıyoruz.Böylece Türkiye’deki tüm bölgelerimizdeki engellilerin sorunlarını,sevinçlerini tüm ülkeyle paylaşmış ve haberdar etmiş oluyoruz.

25.04.2010 tarihli radyo program kuşağımızda da Öyle yaptık.Bu hafta Kayseri’ deydik.Kayseri, ticari olgusuyla,hem sayın Cumhurbaşkanımızın Memleketi olması sebebiyle çok dikkat çeken ilimiz.Durum böyle olunca, engellilerin sorunlarının çözüm noktasında da örnek olabilecek iyileştirmeler yapılmıştır diye düşündüm.

Oradaki gözlemlerimizi, paylaşımlarımız tabiî ki, iki saatlik bir programda aktarmamız mümkün değil. Bizde birkaç programa yayarak bunu kamuoyu ile paylaşacağız. İlk program 25.04.2010 Pazar günü canlı olarak yapıldı.

Doğrusu her yerde olan sıkıntılarımız burada had safhada. Özellikle engelliler adına hizmet veren dernek başkanlarımızın ve engellilerin kendilerinin ifade ettiklerine göre, sorunlar ile kendileri başa çıkmaya çalışıyorlar. Ancak buna ne güçleri,nede özürleri buna elvermiyor.Bu yazımızda sadece dernek başkanlarımızın ve engelli dostlarımızın Kayseri’ye dair ifade ettikleri sorunları aktaralım istiyorum.

Engellilerin eğitimleri,her özür gurubu için okul yok,görme engelliler için açılan okular da eğitim kalitesi kötü.Öğretmen ve özel eğitimde kullanılan materyaller eksik yada hiç yok.
Aileler çocukların,ilçelerden ve köylerden şehre yollayamıyorlar.Bunun için düzenli ve özürlüler için korunaklı toplu taşıma araçlarına ihtiyaç var.

Bu durumda Çocuklarını yatılı yollamaları gerekmektedir.Bunun içinde okullarda yatılı bölüm bazılarında yok,bazılarında da, yetersiz.

Erişebilirlik-ulaşılabilirlik; maalesef  hiç yok.Hem bilgiye ulaşmada,internet ve buna benzer teknolojilerden yeterince istifade edemiyorlar, hem de bu konudaki sıkıntılarını anlatacak kendileriyle muhatap yetkili bulamıyorlar.

Şehir planlaması her yerde olduğu gibi, burada da engelliler yok sayılarak yapılatmadır. Toplu taşım araçları, parklar,kamu binaları,özellikle belediye,hastane,okullar, kaldırımlar, engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi gerekirken,onalar birer engel olarak karşılarına çıkmaktadır.

Kayseri de engelli bilinci hiç yok. Bu Kayserililerin suçu değil. Bu ülkede ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu yüzden engellilik bilinci, ilköğretimden başlayarak okullarımızda verilmesi gerekmektedir. Bu çok zor değil. Özürlü kimdir, özür gurupları hakkındaki bilgiyi ihtiva eden bir dersin konulması hem mümkün, hem de, çok faydalı olacaktır.Şunu da yeri gelmişken değinelim,Avrupa da  uygulamalar bu yöndedir.

Engelli Aileleri Derneği başkanı Ömer beyin söylediği her kes gibi benimde içimi burkmuştur. Sokakta yürürken, özrümüzden dolayı, dilenci muamelesi görmekteyiz. Sokakta elimize sadaka tutuşturmaları bizi incitiyor.Bu durum engelliler hakkında ne kadar az bilgiye sahip olduğumuz göstermektedir.

İstihdam, belki de, diğer illerle kıyaslandığında,en alt seviyededir.Evli olan engelliler,evlerine aylardır ekmek götüremediklerini söylerken,Kayseri’deki engelli nüfusun % 90 işsiz.ve yoksul diyorlardı.(tüm özür gurupları için söylenmiştir)

Dolaştığımız her ilde olduğu gibi, Kayseri’de de sorunlar çok fazla. Özerlikle belediyenin engelliler adına iç bir şey yapmaması, onları dinlememesi,hatta muhatap kabul etmemesi, hiçbir şekilde kabul edilemez.

Hayatı sevgiyle paylaşmanın,anlamlı bir hayat olduğunu anlatmaya,haftaya kaldığımız yerden devam edeceğim.

Selam ve dua ile
ALLAH,m güç ver...

Çevrimdışı Rayna Ebrar

• CANdan Üye
  • R.D.K. :)
Ynt: İllerimizden Kayseri’deydik Bu Hafta
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2010, 17:48:20 ÖS »
çok güzel düşünülmüş bir program olmuş. başarınız daim olur inş. Sakarya'ya ne zaman geleceksiniz canım
Sana seni hatırlatanı dost bil!
Sana hakikati söyleyeni dinle! İnsanlara tepeden bakma,
neden mayalandığını düşün! Dilinle gözyaşı döktürme!
Elinle kan akıtma!
Ya hayır söyle, ya da sus!
İsa gibi konuş, kalbimize sükûnet dolsun!
Gel artık, gel!Sözün derman olsun!

Çevrimdışı eno

• Süper Üye
  • Tut yüreğimden Ya Rab!..
« Yanıtla #2 : Mayıs 02, 2010, 20:47:22 ÖS »
başarınız daim olsun inşaallah

Çevrimdışı Seval Çimen

• tek çarem dua
  • Emektar Üye
  • Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
    • www.sadakat.net
« Yanıtla #3 : Mayıs 03, 2010, 08:32:31 ÖÖ »
çok güzel düşünülmüş bir program olmuş. başarınız daim olur inş. Sakarya'ya ne zaman geleceksiniz canım
Mustafa bey istekler doğrultusunda değerlendiriyor http://www.mustafaozturk.com.tr/ isteklerinizi bu adresten iletebilirsiniz..
ALLAH,m güç ver...

Çevrimdışı Rayna Ebrar

• CANdan Üye
  • R.D.K. :)
« Yanıtla #4 : Mayıs 03, 2010, 16:00:36 ÖS »
teşekkür ederim canım sağol...
Sana seni hatırlatanı dost bil!
Sana hakikati söyleyeni dinle! İnsanlara tepeden bakma,
neden mayalandığını düşün! Dilinle gözyaşı döktürme!
Elinle kan akıtma!
Ya hayır söyle, ya da sus!
İsa gibi konuş, kalbimize sükûnet dolsun!
Gel artık, gel!Sözün derman olsun!